Alapvető sörkategóriák

Alapvető sörkategóriák az ALE és Lager. Van egy harmadik osztályozás is ami a spontán fermentációval készült söröket takarja.

Sörtípusok, lager, pilsner,ale

A sörstílusok élesztőtípus szerinti legáltalánosabb kategorizálása egy modern kézműves sörfőzési jelenség.

A sörfőzők sörnek nevezik a sört, ha felső erjesztésű (ale) élesztőt használ, és lagert, ha alsó erjesztésű (láger) élesztőt használ. A legtöbb kategorizáló rendszer lehetővé teszi egy harmadik osztályozást, amelyet a módszer miatt gyakran spontán fermentációnak neveznek; a vad vagy vegyes erjesztés azonban talán szélesebb körben használt modern kézműves sörök kifejezések ezekre a baktériumokkal vagy nem Saccharomyces élesztővel erjesztett sörökre. A vad kifejezést ebben az összefüggésben nem szabad úgy értelmezni, hogy az spontán erjedést jelent; a legtöbbet közvetlenül beoltják a kívánt fermentációs törzsekkel.


Németországban és más régi sörfőzdékben a legjellemzőbb terminológia a sörök megkülönböztetésére az, hogy felső erjesztésűnek vagy alsó erjesztésűnek nevezik őket. A németek úgy gondolják, hogy az ale az angol sör egyik fajtája, a láger pedig a sör kondicionálásának módja. Tehát a németek a Kölschről általában felsőerjesztésű lager sörként beszélnek, nem például sörként.


Az angol sörfőzők, különösen, ha történelmi kontextusban dolgoznak, elkülöníthetik az ale-t a porter-től és a stout-tól, mint sörfajtától (bár a következő leheletben azt mondják, hogy nincs különbség a porterek és a stoutok között). Még ennél is továbbmennének, ha az ale-t történelmileg eltérnek a sörtől, mivel a sört komlózták (vagy jobban komlózták), mint a sört. Ezek a történelmi feljegyzések fontosak a régi receptek és írások megértéséhez, de ma már csekély jelentőséggel bírnak a sört leíró kifejezések általános használatában.


Ezek az irányelvek megpróbálják a modern kézműves sörök definícióit használni az ale, lager és wild sörfajták főbb csoportosításaként, de megemlítik, hogyan írhatók le helyi vagy regionális kontextusban.

Szűcs-Fenyősi József