3B. Cseh Prémium lager

Frissítő halvány cseh láger, jelentős maláta és komló karakterrel és hosszú lecsengéssel. A maláta ízei összetettek egy pilsner típusú sörhöz. A keserűség erős és tiszta, de hiányzik belőle a durvaság, ami kiegyensúlyozott, lekerekített ízbenyomást kelt, ami javítja az ihatóságot.

Cseh premium láger

Illat: Közepesen-közepes-magas, kenyérben gazdag maláta és közepesen alacsony-közepesen erős fűszeres, virágos vagy gyógynövényes komlós illat; bár a maláta és a komló egyensúlya változhat, a kölcsönhatás gazdag és összetett. Könnyű diacetil vagy nagyon alacsony gyümölcsös észterek lehetségesek. Az észterek a gravitáció hatására hajlamosak növekedni.


Megjelenés: Közepes sárga vagy mély arany szín. Ragyogó a nagyon tiszta tisztaságig. Sűrű, tartós, fehér hab.


Íz: Gazdag, összetett, kenyeres malátásság markáns, mégis lágy és kerek keserűséggel, virágos és fűszeres komlóízzel kombinálva. A maláta és a komló íze közepestől közepesig erős, és a maláta enyhe karamell benyomást tartalmazhat. A keserűség szembetűnő, de soha nem durva. A hosszú lecsengés kiegyensúlyozható a komló vagy a maláta felé, de soha nem dől meg agresszíven. Könnyű vagy közepesen alacsony értékű diacetil- és alacsony komlótartalmú észterek elfogadhatók, de jelenlétük nem szükségszerű.


Kortyérzet: Közepes test. Mérsékelt vagy alacsony szénsavtartalmú.


Megjegyzések: Általában pivo Plzeňského typu vagy Pilsner típusú sörök csoportja. Ez a stílus a cseh světlý ležák (11–12,9 °P) és světlé speciální pivo (13–14,9 °P) stílusok kombinációja. Csehországban csak a Pilsner Urquell és Gambrinus neve Pilsner, annak ellenére, hogy ez a név világszerte milyen széles körben elterjedt.
A Kvasnicové ("élesztősör") változatok népszerűek Csehországban, és vagy élesztős sörlé segítségével kräusenzik, vagy erjesztés után friss adag tiszta élesztőt kaphatnak. Ezek a sörök néha zavarosak, finom élesztősséggel és fokozott komló karakterrel. A modern példák változatosak a maláta és a komló közötti egyensúlyban, és sokan nem annyira előremutatóak, mint a Pilsner Urquell.


Történelem: Általában a Pilsner Urquellhez köthető, amelyet először 1842-ben főztek, miután új sörfőzdet építettek a Plzeňben főzött sör színvonalával elégedetlen polgárok. A bajor sörgyártó, Josef Groll nevéhez fűződik a sör első főzése, bár lehet, hogy korábban is voltak világos lágerek Csehországban. Ugyanolyan fontos volt, mint a láger élesztő, az angol malátázási technikák alkalmazása.


Jellegzetes összetevők: hagyományos cseh komló. cseh maláta. Cseh láger élesztő. Az alacsony szulfát- és karbonáttartalmú víz kifejezetten lágy, lekerekített komlóprofilt biztosít.


Stílus-összehasonlítás: Több szín, malátagazdagság és test, mint egy német Pils, teltebb felülettel és tisztább, lágyabb benyomással. Erősebb, mint egy cseh Pale Lager.
Profiladatok:

  • OG: 1,044 – 1,060
  • IBU-k: 30 – 45
  • FG: 1,013 – 1,017
  • SRM: 3,5–6
  • ABV: 4,2–5,8%

Kereskedelmi példák: Bernard světlé ležák 12°, Budvar 33 světlý ležák, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11%, Primátor Premium lager, Radegast Ryze hořká 12, Únětická pivo 12°
 

Szűcs-Fenyősi József