3A. Cseh Pale Lager

Könnyebb testű, dús, frissítő, komlós, kesernyés halvány cseh láger, amely az erősebb cseh Premium Pale Lager (Pilsner típusú) sör megszokott ízeivel rendelkezik, de alacsonyabb alkoholtartalmú, könnyebb testű és valamivel kevésbé intenzív formátumban .

cseh lager ale

Illat: Könnyedtől közepesig terjedő, kenyérben gazdag maláta, enyhe és közepes fűszeres vagy gyógynövényes komlós illattal kombinálva; a maláta és a komló egyensúlya változhat. A karamell halványan érezhető lehet. Könnyű (de soha nem tolakodó) diacetil és könnyű, gyümölcsös észterek lehetésgesek.


Megjelenés: Világossárgától mélyarany színig. Ragyogótól a nagyon tisztaig, hosszan tartó, krémfehér habbal.


Íz: Közepesen alacsony és közepesen kenyérben gazdag malátaíz, lekerekített, komlós lecsengéssel. Alacsony vagy közepesen erős fűszeres vagy gyógynövényes komlóíz. A keserűség szembetűnő, de soha nem durva. Ízletes és frissítő. Az alacsony diacetil- vagy gyümölcsös észterek nem lehetnek, de soha nem lehetnek túlzóak.


Kortyárzet: Közepesen könnyű és közepes test. Mérsékelt szénsavasság.


Megjegyzések: A stílus cseh neve světlé výčepní pivo.

Jellemző összetevők: Lágy víz, alacsony szulfát- és karbonáttartalommal. Hagyományos cseh komló. Cseh pilsner maláta. Cseh láger élesztő. Az alacsony iontartalmú víz kifejezetten lágy, lekerekített komlóprofilt biztosít a magas ugrási arány ellenére.
Stílus-összehasonlítás: A cseh Premium Pale Lager könnyedebb testű, alacsonyabb intenzitású, frissítő, hétköznapi változata.

Profiladatok:

  • OG: 1,028 – 1,044
  • IBU-k: 20 – 35
  • FG: 1,008 – 1,014
  • SRM: 3–6
  • ABV: 3,0–4,1%

Kereskedelmi példák: Bernard světlé pivo 10, Březňák světlé výčepní pivo, Notch Session Pils, Primátor Antonín světlé výčepní, Radegast Rázna 10, Únětické pivo 10
 

Szűcs-Fenyősi József