3. Cseh Lágerek

A cseh lágereket dekokciós cefrézéssel készítik, méghozzá modern malátákkal, míg a legtöbb modern német lager infúziós vagy step infúziós cefrézéssel készül. Ezek a különbségek jellemzik a cseh lágerek íz gazdagságát, illatát és ízprofilját.

A cseh lágereket általában gravitációs osztály (draft, lager, speciális) és szín (halvány, borostyánsárga, sötét) szerint osztják fel. E kategóriák cseh nevei: světlé (sápadt), polotmavé (borostyánsárga) és tmavé (sötét). A gravitációs osztályok a következők: výčepní (huzat, 7–10 °P), ležák (láger, 11–12 °P) és speciální (speciális, 13 °P|||BBB|||). A Pivo természetesen a cseh sör szó. A gravitációs osztályokra való felosztás hasonló a német schankbier, vollbier és starkbier csoportokhoz, bár különböző gravitációs tartományokban. Az osztályokon belüli cseh sörökre gyakran egyszerűen csak a gravitációjuk alapján hivatkozik. Gyakran vannak eltérések a gravitációs színcsoportokon belül.
A cseh lagerek általában abban különböznek a német és más nyugati lagerektől, hogy a német lagerek szinte mindig teljesen kiegyensúlyozottak, míg a cseh lagerekben kis mennyiségű erjesztetlen szárazanyag maradhat a kész sörben. Ez segít valamivel nagyobb végső gravitációt, valamivel teltebb testet és szájérzetet, valamint gazdagabb, kissé összetettebb ízprofilt biztosítani az azonos színű és erősségű sörökben. A német lagerek általában tisztább erjedési profillal rendelkeznek, míg a cseh lagerek gyakran hűvösebben (7-10 °C) és hosszabb ideig erjesztik, és enyhe, alig észrevehető (küszöbhöz közeli) diacetil-mennyiségük is lehet A cseh láger élesztőtörzsek nem mindig olyan tiszták és csillapító hatásúak, mint a német törzsek, ami elősegíti a nagyobb süllyedés elérését (a cefrézési módszerek és a hűvösebb fermentáció mellett). A cseh lágereket dekokciós cefrézéssel (gyakran dupla főzetes) készítik, méghozzá modern malátákkal, míg a legtöbb modern német lager infúziós vagy step infúziós cefrézéssel készül. Ezek a különbségek jellemzik a cseh lágerek íz gazdagságát, illatát és ízprofilját.

Szűcs-Fenyősi József